Narvan seurantalo

Narvan Seurantalo "Tähti"

Narvan Soittokunta

Narvan Soittokunta

Teksti: Riikka Luukkaala, Yrjö Punkari
Kuvat: Teppo Salmia

Narvan Soittokunta on vuonna 1904 perustettu puhallinorkesteri Vesilahden Narvasta. Nykyään Soittokunta on parhaimmillaan yli 30-henkinen orkesteri, jolta taipuu niin perinteiset marssit, kevyempi viihdemusiikki kuin klassisemmatkin teokset. Pitkään kokoonpanona oli perinteinen torviseitsikko, johon kuului 3 kornettia, alttotorvi, tenoritorvi, baritonitorvi ja tuuba. 1960-luvulla soittokunta laajeni muun muassa klarinettien ja saksofonien myötä. Yli 120 vuoden aikana Soittokunta on laajentunut puhallinorkesteriksi monine puhaltimineen ja lyömäsoittimineen.

Moni nykyinenkin soittokuntalainen on aloittanut soittouransa puhallinmusiikin alkeiskurssilla, niin kutsutulla nollakurssilla, joita on pidetty 1970-luvulta saakka lähes vuosittain. Viimeisin nollakurssi alkoi syksyllä 2024. Kukaan ei ole laskenut, montako soittajaa Narvan Soittokunnassa ja sen alkeiskursseilla on yli 100 vuoden aikana soittanut, mutta luku saattaa nousta jo toiselle tuhannelle. Nollakurssi on ollut merkittävä tekijä turvaamaan Soittokunnan toiminnan jatkuvuutta.

Vuonna 1974 Soittokunnan oheen perustettiin jazz-musiikkia soittava Narva Big Band. Esikuvina olivat mm. Count Basien, Duke Ellingtonin ja Glenn Millerin isot orkesterit, joiden musiikkia big bandin ohjelmistoon kuului. Narva Big Band on koostunut trumpetti-, pasuuna- ja saksofonisektioista sekä komppiryhmästä, minkä lisäksi mukana on poikkeuksellisesti ollut myös klarinetteja ja huiluja. Viime vuosina Big Band on esiintynyt harvemmin. 2000-luvulla Big Band on esiintynyt mm. Narvan markkinoilla ja Laukon kartanossa.

 

Soittajat ovat ajan saatossa perustaneet myös omia pienempiä kokoonpanoja, joista aktiivisia ovat esimerkiksi Alibaba ja Sulttaanit sekä Saksofoniyhtye Harmonia. Soittokunnan pisimpiä perinteitä on jo pian perustamisensa jälkeen aloitettu vappusoittoperinne. Vapunpäivän konserttia pääsee perinteisesti kuulemaan Narvan torilla, mutta aikojen saatossa konserttia on soitettu mm. Hurskasvuorella. Konsertin kerrotaan olleen jatkoa ikivanhalle uskomukselle, jonka mukaan Vappusoiton laiminlyönnistä seuraa katovuosi.

 

 

Soittokunta on paikallisesti hyvin merkittävä yhteisöllisyyden tuoja. Viikoittaiset harjoitukset kokoavat eri ikäiset soittajat vaihtamaan kuulumisia ja kehittämään itseään harrastuksen parissa, jonka myötä kokemuksia ja tarinoita esiintymisistä on karttunut pienissä ja isoissa tilaisuuksissa koti- ja ulkomailla. Soittokunta on esimerkiksi tehnyt konserttimatkoja Vesilahden kunnan ystävyyskuntiin St. Georgeniin (Saksa) ja Rõugeen (Viro). Soittokunta on muodostunut kiinteäksi ja sukupolvista toisiin jatkuneeksi sosiaaliseksi yhteisöksi, joka tarjoaa niin soittajille kuin kuulijoille hengähdyksen arkeen. ”Kyllä puhallinmusiikki on komeeta katteltavaa!”

Lisää Soittokunnan historiasta voit lukea pitkäaikaisen kapellimestarin Yrjö Punkarin kirjoittamana osoitteesta https://www.narvasoft.fi/nsk/

Soittokunta esintyy seuraavaksi ”Tähti” Nuorisoseuran 120v juhlailtamissa Seurantalolla lauantaina 29.03.2025 klo 19:00 sekä soittokunnan Kevätkonsertissa Vesilahden Yläasteen koululla sunnuntaina 06.04.2025 klo 18:00

Scroll to Top